Winkelwagen

Wat houdt viscositeit van motorolie in

Wat houdt de term viscositeit van de motorolie in ?

De viscositeit van de motorolie is heel simpel gezegd de dikte van de motorolie in warme en koude toestand van de motor. Hoe hoger het cijfer hoe dikker de olie is. Iedereen heeft het wel eens gezien dat er motorolie 10w40 voorgeschreven wordt . Wat houdt dit nu in het 1e cijfer is de viscositeit bij lage temperatuur vaak is dit 0, 5, 10, 15 20, hoe lager dit cijfer hoe dunner de olie bij koude temperatuur en hoe makkelijker de motor zal starten tijdens koude toestand. Het 2e cijfer is de viscositeit tijdens warme toestand van de olie vaak is dit 20, 30, 40 of 50, hoe hoger dit getal hoe dikker de olie is bij een warme motor en hoe beter de motor gesmeerd blijft.

Fabrikanten van motoren schrijven de viscositeit van de motorolie voor. Zij schrijven voor diverse uitvoeringen van motoren een andere viscositeit voor, bijvoorbeeld een motorolie 0w20 dit is dus een hele dunne motorolie of een motorolie 20w50 dit is weer een hele dikke motorolie. En zo zijn er diverse viscositeiten motorolie te verkrijgen. Tevens geeft de viscositeit ook aan of het een minerale motorolie, semi of half synthetische motorolie of een full volledig synthetische motorolie is.

Doordat er zowel synthetische motorolie en minerale motorolie is zou je denken dat het geen probleem is om deze soorten motorolie bij elkaar te doen oftewel bijvullen van de motor met 2 verschillende motorolieën. Het samenstellen van de motorolie doet de de fabrikant en gebeurt tijdens het ontwikkelen van de motorolie er wordt dan ook afgeraden om 2 verchillende soorten motorolie bij elkaar te doen omdat er niet bekend is hoe de oliën op elkaar reageren.  Mocht je toch een andere viscositeit motorolie willen toepassen bijvoorbeeld van een motorolie 15w40 naar een motorolie 5w30 is het noodzakelijk om eerst alle olie af te tappen en dan volledige nieuwe olie te gaan gebruiken. Ook dit is geen garantie voor het goed verlopen van de olieverandering. Het is vaak gebeurt dat een motor meer dan 200.000 km rijd op een soort motorolie en na verwisselen van de motorolie toch nog stuk gaat. Wissel alleen van motorolie als het absoluut niet anders kan.